جهان امروز به سمت اتوماسیون و هوشمندسازی حرکت می کند. امروزه ساختمان های بزرگ و مدرن دارای سیستم های مانیتورینگ هوشمند و SMART هستند و تمامی اجزای آن ها، اعم از سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم های نظارتی، سیستم های اطلاعاتی و … بصورت هوشمند می باشند. واژه هوشمند یا SMART از عبارت Self Monitoring Analysis and Reporting Technology گرفته شده است که مفهوم آن تکنولوژی مانیتورینگ، آنالیز و گزارش خودکار یا اتوماتیک می باشد.
این مطلب را در مورد عملکرد یک آشپزخانه هوشمند بخوانید.
با به کارگیری این فن آوری در کنترل بخش های مختلف ساختمان مانند روشنایی، سرمایش – گرمایش و تهویه مطبوع، کنترل پرده ها و پنجره ها، سیستم های اعلان حریق و آسانسور ها و … می توان ضمن افزایش بهره وری در عملکرد ساختمان، مصرف انرژی را نیز بهبود بخشید.
سیستم خانه هوشمند می تواند پرده ها را تنظیم و همچنین به کمک سنسورهای حضور، سیستم سرمایش گرمایش و روشنایی را به صورت اتوماتیک کنترل نماید. این سیستم توانایی تنظیم میزان روشنایی اتاق را بر اساس نور طبیعی در ساعات مختلف شبانه روز دارا می باشد. یعنی در طول روز به کمک پرده ها و در هنگام غروب خورشید با تنظیم شدت روشنایی لامپ ها، نور محیطی اتاق را ثابت نگاه می دارنند؛ همچنین به کمک سنسورهای نشت گاز شهری و گاز CO ویا سنسورهای دود می توان امنیت ساکنین را تضمین نمود.
در ادامه عملکرد سیستم های مختلف یک دفتر اداری را شبیه سازی می نماییم:
در هنگام شب، با قرار گرفتن ساختمان در Night mode، تمامی تجهیزات غیر ضروری خاموش می شوند.
در ساعت ۶:۰۰ صبح سیستم سرمایش-گرمایش به Stand by mode، تغییر وضعیت می دهد. این حالت باعث افزایش دمای اتاق در زمستان یا کاهش دمای آن در تابستان می شود. بسته بودن پرده ها کار تنظیم دمای محیط را آسان تر می کند.
با شروع ساعت کاری در ۹:۰۰ صبح سیستم سرمایش- گرمایش و روشنایی مطابق با نیاز کاربر فعال می شوند. (ترموستات هوشمند با کنترل سیستم سرمایش-گرمایش دمای بهینه را در اتاق بوجود می آورد.)
سیستم روشنایی را می توان توسط سنسورهای حضور یا جداول زمانبندی یا به صورت دستی کنترل نمود. با باز شدن پرده ها نور خورشید وارد اتاق می شود ولی در ساعاتی از روز که خورشید در مکانی قرار می گیرد که نور خورشید مستقیما به چشم افراد می افتد و یا دمای اتاق بیش از حد بالا می رود پرده ها به صورت خودکار بسته می شوند. بدین ترتیب این سیستم در طول روز نور و دمای آن را تنظیم نگه می دارد.
در حد فاصل نیم روز تمامی عملکرد ها به حالت Stand by برگشته که این موضوع باعث صرفه جویی در مصرف انرژی می شود.
بعد از ظهر (بعد از استراحت) تمامی عملکرد ها به حالت قبل خود بر می گردد و در صورت لزوم تصحیح می شود. به عنوان مثال اگر آسمان ابری باشد پرده ها باز می شوند.
بعد از پایان ساعت کاری در زمانیکه همه ی اتاق ها خالی شدند چراغ ها به طور خودکار خاموش می شود.